Is toename van fitheid afhankelijk van leeftijd ?

Fysio Sport & Training zoekt voor de vestigingen in Zeist, Maarssen en Amersfoort deelnemers voor een groot intern fitheidsonderzoek.


 Voor deelname aan dit interne fitheidsonderzoek is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar en wordt een eigen bijdrage gevraagd van €89,-. U kunt zich aanmelden door te bellen of een e-mail te sturen naar 1 van onze locaties.Wij willen door middel van dit fitheidsonderzoek aantonen dat verbetering van de fitheid (bijna) onafhankelijk is van leeftijd, zegt sportfysiotherapeut Caroline de Lathouder.
Fysio Sport & Training zoekt deelnemers tussen de 30 en de 100 jaar die twee keer per week met een persoonlijk trainingsprogramma, onder begeleiding van een fysiotherapeut, bij een van de vestigingen van Fysio Sport & Training willen gaan sporten.

Voordat de training begint wordt de fitheid in kaart gebracht door het afnemen van verschillende fitheidstests. Zo worden de bloeddruk, longfunctie en lichaamssamenstelling vastgesteld en wordt de kracht en het uithoudingsvermogen gemeten. Alles bij elkaar geeft dit een goed beeld van iemands fitheid, zegt fysiotherapeut Johan Lemckert.
Na afloop van het 10 weken trainingsprogramma worden dezelfde tests uitgevoerd als bij aanvang van het programma.

Door de resultaten van de deelnemers, per leeftijdscategorie, te vergelijken krijgen we een goed beeld van de invloed van de leeftijd op de progressie van de fitheid.
We hopen te kunnen aantonen dat deze progressie niet of nauwelijks afhankelijk is van iemands leeftijd.
Er is te lang gedacht dat als de jaren wat toenemen de activiteiten maar wat moesten afnemen. Dit zou juist omgekeerd moeten zijn. Juist als we wat ouder worden zouden we meer moeten bewegen, dat hoeft niet altijd met een hoge intensiteit te zijn, maar het moet wel gebeuren.

Een makkelijke vuistregel is dat een twintiger 2 x per week zou moeten sporten, een dertiger 3 x per week enzovoort. Dat betekent dat tegen de tijd dat we 70 zijn we iedere dag wat aan beweging/ sport zouden moeten doen. We kunnen hiermee namelijk onze kwaliteit van leven enorm beïnvloeden.

We hopen door dit onderzoek aan te kunnen tonen dat sporten op iedere leeftijd een toename in fitheid geeft en we hopen daarmee een stimulans te zijn voor meer sport/ beweging op gevorderde leeftijd.


Voor deelname aan dit interne fitheidsonderzoek is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar en wordt een eigen bijdrage gevraagd van €89,-. U kunt zich aanmelden door te bellen of een e-mail te sturen naar 1 van onze locaties..

­