Het gevaar van krachtsverlies


Voor het maken van een afspraak in Zeist kunt u bellen met 030 - 69 900 93 of een e-mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Sarcopenie; een term die bij u waarschijnlijk niet direct een belletje doet rinkelen. Toch is de kans groot dat u vroeg of laat met deze aandoening te maken krijgt. Sarcopenie betekent letterlijk het verminderen van de spierkracht. Na het 30ste levensjaar verliest iemand ongeveer 1% spiermassa per jaar, na het 65ste levensjaar gaat het verlies nog sneller en neemt de kracht af met gemiddeld 2-3% per jaar. Als iemand nog sneller dan dit gemiddelde kracht verliest, noemen we dat sarcopenie. Ongeveer 20 % van de 65-plussers heeft in meer of mindere mate last van sarcopenie.

Het bovengemiddeld snel verliezen van spierkracht kan grote gevolgen hebben voor het dagelijks leven. Denk daarbij aan een verminderde balans met daardoor een grotere kans op vallen, maar ook in algemene zin een verminderde kwaliteit van leven omdat niet alles meer mogelijk is.

Fysio Sport & Training Dijnselburg kan door middel van een vrijblijvende test, waarbij uw lichaamssamenstelling en kracht worden vastgesteld, een indicatie geven over de eventuele aanwezigheid van sarcopenie. Aan de hand van deze tests kunnen we bovendien een gericht advies geven over de eventueel noodzakelijke training om (verdere) sarcopenie te voorkomen. Het op een juiste manier uitvoeren van krachttraining met de juiste trainingsprikkel is daarbij wel noodzakelijk.

De fysiotherapeuten van Fysio Sport & Training Dijnselburg kunnen u hierbij van dienst zijn en u een training op maat aanbieden. In sommige gevallen kunnen deze trainingen (deels) vergoed worden door de ziektekostenverzekering.
Wanneer u krachtsverlies ervaart, is het van belang om hier iets aan te doen, maar ook wanneer u (nog) geen krachtsverlies ervaart is krachttraining aan te raden want dit verkleint de kans op sarcopenie in de toekomst.

Zowel bij de behandeling als bij het voorkomen van sarcopenie speelt spierkracht dus een belangrijke rol. Krachttraining in combinatie met een aangepast eetpatroon is bewezen effectief bij het voorkomen/behandelen van sarcopenie.
Wilt u weten hoe u ervoor staat, meld u dan aan voor een geheel vrijblijvende sarcopenie test.


Voor het maken van een afspraak in Zeist kunt u bellen met 030 - 69 900 93 of een e-mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

­