logo fysiosportentraining

10wekenfit

Bewegen is goed, heel goed zelfs! Voor lichaam, geest en voor het afweersysteem. En al helemaal tijdens deze tweede lockdown in de winterperiode.Nederlandse topwetenschappers benadrukken een gezonde leefstijl als middel om COVID-19 te bestrijden en schreven hierover een brief naar het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Beweging is hier een belangrijk onderdeel van.

Voordelen van bewegen

blog 2 1

Bron: www.Sportzorg.nl, jan. 2021


Verschillende studies tonen aan dat zowel matig intensief als intensief sporten gunstig is voor het functioneren van het immuunsysteem. Als je beweegt gaat het hart sneller kloppen en neemt de bloedsomloop toe. Hierdoor worden witte bloedcellen sneller door het lichaam verspreid. Witte bloedcellen herkennen ongewenste invloeden van buitenaf en reageren hierop om ons lichaam hiertegen te beschermen. Sporten zorgt er dus voor dat de witte bloedcellen indringers sneller kunnen tegenhouden. Indien je weinig sport dan is het effect omgekeerd en zullen de witte bloedcellen er langer over doen om indringers tegen te houden. Door meer te bewegen worden de zogeheten NK-cellen, de natural killers, geactiveerd en beter over het lichaam verdeeld. Die cellen houden van alles tegen waarvan je niet wilt dat het in het lichaam terechtkomt.’ Ze houden dus ook het coronavirus tegen [2].

Ons immuunsysteem verandert gedurende ons leven. Als we ouder worden, wordt ook ons immuunsysteem ouder – en kan je vatbaarder worden voor infecties. Regelmatig bewegen is voor iedereen die ouder wordt daarom nóg belangrijker.

Regelmatige lichaamsbeweging stimuleert dus het immuunsysteem, maar is ook goed voor hart en longen, houdt de spieren, pezen en botten sterk en vermindert stress.

Naast de lichamelijk voordelen heeft onze mentale gesteldheid ook baat bij lichaamsbeweging. Sporten verbetert het humeur, geeft energie, reduceert het stressniveau en het hangt samen met de algehele gezondheid en kwaliteit van leven. Bij beweging worden neurotransmitters in de hersenen geactiveerd. Er wordt dopamine aangemaakt en dit zorgt voor een goed gevoel. [3]

Specifieke voordelen voor iedereen die ouder wordt

Een aantal van de positieve effecten van beweging is bijzonder relevant voor iedereen die ouder wordt. Regelmatig bewegen verlaagt het risico op lichamelijke beperkingen en bevordert de capaciteit om zelfstandig te blijven in het algemeen dagelijks leven (ADL). Naarmate we ouder worden hebben we minder spiermassa, een relatief rustigere leefstijl en hebben we vaker balansproblemen, waardoor het valrisico verhoogt.

Iedere dag overlijden er in Nederland ongeveer 13 mensen door een “ongelukkige” val, vaak door struikelen in of rondom het huis. Regelmatig bewegen verlaagt het valrisico en verhoogt de botgezondheid, waardoor de kans op breuken afneemt. Met name spierversterkende activiteiten dragen bij aan een beter looppatroon, door de spierkracht en loopsnelheid te vergroten. Tenslotte lijkt beweging ook een beschermend effect te hebben tegen cognitieve achteruitgang en dementie [4]. Kortom regelmatig bewegen heeft vele positieve effecten.

Nog niet helemaal overtuigd? Hier een overzicht van de positieve effecten van beweging:

blog 2 2

Bron: Teijink & Jansen, Handboek leefstijlgeneeskunde, 2020

Onze tips om meer te bewegen in het dagelijks leven

Nu ons Fysiofitnesscentrum de deuren gesloten moet houden, zijn de mogelijkheden tot sport en bewegen beperkter. Maar met onze video’s en tips zijn er nog voldoende mogelijkheden om op een gezonde manier in beweging te komen.

Hier onze CoFIT-21 gezondheidstips voor thuis:

  1. Doe mee met de Fysio Sport en Training Fit Challenge!
    U ontvangt dan drie keer per week een inspirerende nieuwsflits en/ of filmpje om het doel van drie x per week 20 minuten intensief bewegen vol te houden. Geef u op voor onze Fit Challenge door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  2. Volg ons YouTube kanaal!
    Iedere (werk)dag posten we een nieuwe training. Inmiddels staan er bijna 200 verschillende trainingen online die u thuis kunt doen.

  3. Trainingsprogramma op maat
    Meld u aan via de mail van uw eigen vestiging voor een op maat gemaakt trainingsprogramma voor thuis, door 1 van onze fysiotherapeuten. (Kosteloos voor onze leden)

  4. Wandelen en fietsen
    Pak de fiets of maak een lange wandeling. Probeer dit 30 minuten per dag te doen. Zorg er in ieder geval voor dat de hartslag omhooggaat, hiermee voldoet u aan de Nederlands Norm Gezond Bewegen.

  5. Traplopen
    Neem wat vaker de trap – of nog beter: loop nog een keertje extra de trap op en af wanneer u even naar boven of beneden gaat! U kunt ook een hele training doen op de trap, klik hier voor onze traptraining.

  6. Huishouden en tuinieren
    Doe in deze lockdown periode wat extra klussen in het huis of de tuin.

  7. Bot- en spierversterkende oefeningen
    Ook hiervoor kunt u ons YouTube kanaal gebruiken. Volg onze beweeglessen of kies voor een meer intensieve training als een High Intensity interval Training (HIIT).


Wij wensen u veel plezier en succes om in beweging te blijven en ondersteunen daar graag bij.


Bronvermelding:
[1] Gezondheidsraad, 2017
[2] Nieman et al. 2005
[3] Eric Scherder, hoogleraar klinsche neuropsycholoog VU
[4] Handboek voor leefstijlgeneeskunde, 2020

WhatsAppButton