Fysiotherapie
Onze dienstverlening op maat binnen de fysiotherapie in Amersfoort, Maarssen en Zeist betekent dat er, indien nodig, meerdere specialisaties en/of expertises kunnen worden ingezet in uw behandeltraject.
De fysiotherapeut die uw intake verzorgt, kiest in overleg met u welke behandelmogelijkheden kunnen bijdragen aan een spoedig herstel van uw klachten. Ons team van fysiotherapeuten in Amersfoort, Maarssen en Zeist werkt op deze manier samen om uw doelstellingen zo doelgericht, snel en duurzaam mogelijk te bereiken.
Fysiotherapie
Maak een afspraak op 1 van onze locaties.

U heeft geen verwijzing van uw arts nodig om bij ons terecht te kunnen voor fysiotherapie.
Fysiotherapie sluit aan bij de gedachte dat een mens gemaakt is om te bewegen en dat actieve revalidatie voor vele klachten de beste therapie is. Door onze uitgebreide trainingsfaciliteiten in Amersfoort, Maarssen en Zeist, en onze ervaring op het gebied van revalidatie, kunnen wij u uitstekend van dienst zijn. Wij zijn gespecialiseerd op het gebied van actieve revalidatie, sportfysiotherapie, manuele therapie en bedrijfsfysiotherapie.
U kunt bij ons terecht middels een verwijzing van uw huisarts, medisch specialist of bedrijfsarts, óf zonder verwijzing via de Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie. U krijgt de fysiotherapie vergoed van uw zorgverzekeraar indien u aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie. Het aantal behandelingen dat u vergoed krijgt, is afhankelijk van uw zorgverzekeringspakket en is terug te vinden in uw polisvoorwaarden. Wij hebben contracten met alle verzekeraars.
Fysiotherapie zit voor personen tot 18 jaar in het basispakket van de zorgverzekering. Boven de 18 jaar is een aanvullende verzekering nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Vraag hiernaar bij uw verzekeringsmaatschappij.
Onze praktijk is geopend van 07.00 uur tot 22.30 uur. In overleg wordt er een behandelafspraak met u gemaakt met een van onze (sport)fysiotherapeuten. Een behandeling duurt 25 minuten.
Fysiotherapie zonder verwijzing
Het is mogelijk om zonder verwijzing van een arts bij de fysiotherapeut te komen. Wanneer u denkt dat fysiotherapie voor uw klacht de beste therapie is, kunt u zich bij ons aanmelden.
Bij de eerste afspraak doet de fysiotherapeut een screening volgens de Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie (DTF). Aan de hand daarvan bepaalt de fysiotherapeut of fysiotherapie noodzakelijk is voor uw klachten. Wanneer dit het geval is, probeert hij/zij een zo goed mogelijk beeld te krijgen van uw klachten door een aantal vragen te stellen en een lichamelijk onderzoek te doen. Als de fysiotherapeut vaststelt dat er geen indicatie voor fysiotherapie is, wordt u verwezen naar uw huisarts. Soms wordt er na de anamnese en het onderzoek aanvullende informatie bij de huisarts opgevraagd. De fysiotherapeut doet melding van uw bezoek aan de huisarts.
Maak een afspraak op 1 van onze locaties.

Sportfysiotherapie
Maak een afspraak op 1 van onze locaties.

Sportfysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. De sportfysiotherapeut speelt een belangrijke rol bij preventie, voorlichting en advies voor iedereen die wil gaan sporten of sport als hobby of beroep heeft. Ook behandelt de sportfysiotherapeut mensen die na ziekte of blessures weer aan het werk willen en/of weer willen sporten. Hij/zij begeleidt en adviseert daarnaast ervaren sporters die hun sport op hoog niveau willen beoefenen. In onze praktijk behandelt de sportfysiotherapeut ook andere doelgroepen, zoals ouderen en kinderen, bij wie sport wordt ingezet als onderdeel van de therapie of het hersteltraject.
De meeste klachten waarmee mensen naar de sportfysiotherapeut gaan, zijn blessures aan de knie, enkel en schouder. De therapie richt zich niet alleen op het herstel van de getroffen gewrichten, maar ook op het trainen van díe lichaamsdelen, die nog wel belastbaar zijn. Het trainen gebeurt bij Fysio Sport & Training veelal in de fysiofitnessruimte.
Onze sportfysiotherapeuten werken intensief samen met andere disciplines in de zorg, zoals sportartsen, chirurgen, huisartsen, trainers en verantwoordelijken voor het arbobeleid bij bedrijven.
Maak een afspraak op 1 van onze locaties.

Manuele therapie
Maak een afspraak op 1 van onze locaties.

Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Om goed te kunnen bewegen is er kracht, uithoudingsvermogen, snelheid, stabiliteit en mobiliteit nodig. De manueeltherapeut is gespecialiseerd in het verbeteren van de mobiliteit, terwijl de reguliere fysiotherapie vaker wordt ingezet om de overige onderdelen te beïnvloeden. Voor manuele therapie kunt u op onze locaties in Maarssen en Zeist terecht.
Manuele therapie wordt ingezet om de gewrichten beter te laten functioneren én om uw houding en bewegingen te verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueeltherapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast. De effecten van manuele therapie zijn vaak al direct na de behandeling merkbaar: u voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueeltherapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.
Manuele therapie kan bij veel klachten ingezet worden. De meest bekende toepassing is die bij klachten aan de wervelkolom, zoals lage rugpijn en nekpijn. Ook bij pijn in het been vanuit de rug en pijn in de arm vanuit de nek is manuele therapie vaak een goede keuze. Andere klachten die goed behandeld kunnen worden met manuele therapie zijn: heupartrose, bepaalde vormen van hoofdpijn, duizeligheid, schouderklachten, ribklachten en enkelklachten. Het kan eveneens voorkomen dat de manueeltherapeut wordt ingezet als onderdeel van een uitgebreider fysiotherapeutisch traject.
Al tijdens uw eerste afspraak zal blijken óf en hóe uw specifieke klacht verholpen kan worden. Direct na de eerste afspraak heeft u dus duidelijkheid over de verdere behandeling. Na een screening bestaat uw eerste afspraak uit twee onderdelen: een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. In het gesprek stelt de manueeltherapeut vragen over uw klachten; bijvoorbeeld hoe ze ontstaan en wanneer ze toenemen of verminderen. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij de manueeltherapeut uw houding en bewegingen beoordeelt en uw gewrichten onderzoekt. Zo wordt vastgesteld waar de oorzaken van uw klachten zitten. Samen met u beslist de manueeltherapeut of manuele therapie zinvol is en indien dit het geval is, bespreekt hij/zij met u de aanpak voor verdere behandeling.
Neemt u gerust contact met ons op als u zich afvraagt of uw klachten met manuele therapie behandeld kunnen worden. We kijken graag welke behandelmethode binnen onze praktijk het meest geschikt is in uw situatie.
Manuele therapie zit voor personen tot 18 jaar in het basispakket van de zorgverzekering. Boven de 18 jaar is een aanvullende verzekering nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Vraag hiernaar bij uw verzekeringsmaatschappij.
Maak een afspraak op 1 van onze locaties.

Klik hier voor een overzicht van onze tarieven fysiotherapie.
Beweegprogramma’s
Maak een afspraak op 1 van onze locaties.

Mensen met een chronische ziekte worden vaak door deze aandoening ervan weerhouden om in beweging te blijven. Maar wie minder beweegt, wordt minder fit en heeft meer energie nodig voor de dagelijkse dingen. Als die bewegingen al een hele opgaaf zijn, is het vaak erg lastig om méér te gaan bewegen. Zo wordt deze groep mensen vaak inactiever en kunnen ze steeds minder. Een beweegprogramma op maat kan mensen met een chronische aandoening helpen om deze spiraal te doorbreken.
Een beweegprogramma heeft als doel u te leren om dagelijks voldoende te bewegen en vooral te blijven bewegen. Want bewegen is noodzakelijk voor het verbeteren van uw gezondheid.
Het beweegprogramma heeft een duur van drie maanden waarin er tweemaal per week, samen met de fysiotherapeut, getraind wordt om uw doelen te bereiken. Tijdens de intake worden doelen geformuleerd en worden er vragenlijsten ingevuld. Na 6 en 12 weken worden deze doelen geëvalueerd. Het kan zijn dat naarmate het beweegprogramma vordert, u wordt begeleid door iemand anders van ons team, omdat die in dat stadium over de beste expertise beschikt.
Fysio Sport & Training biedt beweegprogramma's aan voor mensen met:
- overgewicht
- diabetes type II
- chronische longaandoeningen (COPD)
- hartklachten
- artrose
- lage rugklachten
- claudicatio intermittens (hiervoor is een beweegprogramma van meer dan drie maanden nodig).
Als u verzekerd bent voor reguliere fysiotherapie, komt u meestal in aanmerking voor een vergoeding van een beweegprogramma. De vergoeding verschilt per zorgverzekeraar. Het is daarom raadzaam om vooraf bij uw zorgverzekeraar te informeren naar de mogelijkheden. U heeft altijd een verwijzing nodig van een arts om voor een vergoeding van uw zorgverzekeraar in aanmerking te komen.
Maak een afspraak op 1 van onze locaties.
Bedrijfsfysiotherapie
Maak een afspraak op 1 van onze locaties.

Voor werknemers met arbeidsverzuim door lichamelijke klachten kunnen wij wij, meestal na verwijzing van een bedrijfsarts, diverse fysieke trainingsprogramma's verzorgen.
Alle reïntegratieprogramma’s zijn gericht op de functie en niet op de pijn. Dat betekent dat iemand na het volgen van een programma met dezelfde pijn veel meer kan dan voorheen. Door de specifieke trainingsopbouw, onder andere gebaseerd op de principes van Fordyce, kan een werknemer snel weer beginnen met het opbouwen van zijn of haar werkuren. De trainingsprogramma's zijn er eveneens op gericht om het ziekteverzuim op de lange termijn te beperken.
In de programma’s wordt getraind op verbetering van kracht en uithoudingsvermogen. Daarnaast is er veel aandacht voor het functioneren in het dagelijkse leven. Het kan zijn dat naarmate het reïntegratieprogramma vordert, de werknemer wordt begeleid door iemand anders van ons team, omdat die in dat stadium over de beste expertise beschikt.
Een reïntegratieprogramma duurt meestal drie maanden. Na een uitgebreide intake en nulmeting wordt er twaalf weken lang twee of drie keer per week getraind. De kosten worden in de regel gedragen door de werkgever of diens arbeidsongeschiktheidsverzekeraar. De kosten voor een reintegratieprogramma zijn afhankelijk van de duur en de frequentie van de behandelingen.
Wij maken graag vooraf een prijsopgave voor u.
Wij bieden maatwerk waardoor de duur, frequentie en intensiteit van deze programma’s in overleg met de verwijzer bepaald kunnen worden.
Uit wetenschappelijk onderzoekt blijkt dat werknemers die deze programma’s volgen, sneller weer aan het werk kunnen dan werknemers die via de normale weg behandeld worden. De reïntegratieprogramma’s die wij aanbieden zijn bedoeld voor werknemers met nek- en/of schouderklachten, lage rugklachten, bekkenklachten en algehele verminderde fysieke belastbaarheid (o.a. burn-out).
Maak een afspraak op 1 van onze locaties.
Rug Controle Programma
Maak een afspraak op 1 van onze locaties.
Mensen met lage rugklachten bewegen hun romp minder precies dan mensen zonder rugpijn. Dit komt doordat zij bewegingen slechter aanvoelen. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Nienke Willigenburg (2012). Mede op basis van dit wetenschappelijke inzicht heeft Fysio Sport & Training het Rug Controle Programma ontwikkeld. De resultaten zijn zeer positief.
Het Rug Controle Programma bestaat uit drie fasen en besteedt veel aandacht aan een goede en selectieve aansturing van de rompspieren. Het programma is geschikt voor een groot deel van de mensen met steeds terugkerende lage rugklachten.
Om te bepalen of er sprake is van een verminderde aansturing van de rompspieren, wordt tijdens de intake een test uitgevoerd op de rompbalanstrainer. Indien de intake een indicatie geeft voor het volgen van het Rug Controle Programma, kan hiermee gestart worden. Hoe lang het programma duurt verschilt per persoon, mede omdat dit afhangt van hoe snel het juiste bewegingsgevoel terug is.
Tijdens het programma heeft u twee afspraken per week van 25 tot 50 minuten per keer. De tijdsduur van een afspraak is afhankelijk van de fase van het programma. In de eerste fase wordt, indien nodig, eerst met behulp van een echoapparaat het spiergevoel getraind. Een goed spiergevoel is een vereiste om bewegingen goed aan te voelen. Door middel van het echoapparaat kan feilloos in kaart worden gebracht welke spieren op welk moment aanspannen.
Als het lukt om de rompspieren selectief aan te spannen, start fase twee. In deze fase wordt met behulp van de rompbalanstrainer geleerd om de controle over de rugspieren terug te krijgen. In de derde en laatste fase van het programma worden de grote spiergroepen en de complexe bewegingen uit het dagelijks leven getraind. In deze fase worden de spieren sterker gemaakt en wordt geleerd om ook bij vermoeidheid controle over de rug te houden.
Het kan zijn dat naarmate het Rug Controle Programma vordert, u wordt begeleid door iemand anders van ons team, omdat die in dat stadium over de beste expertise beschikt.
Voor iedereen die aanvullend verzekerd is voor fysiotherapie, wordt het programma geheel of gedeeltelijk vergoed door de ziektekostenverzekeraar.
Maak een afspraak op 1 van onze locaties.