verantwoord bewegen video

header

Rug Controle Programma
In drie fasen weer controle over uw rug


Aanmelden?


Goede en selectieve aansturing van de rompspieren kan leiden tot drastische vermindering van lage rugklachten.

Mensen met lage rugklachten bewegen hun romp minder precies dan mensen zonder rugpijn. Dit komt doordat de nauwkeurige bewegingsaansturing van de rompspieren verminderd is en zij bewegingen slechter aanvoelen. Dat blijkt ook uit het promotieonderzoek van Nienke Willigenburg van september 2012. Mede op basis van dit inzicht heeft Fysio Sport & Training het Rug Controle Programma ontwikkeld.

Het Rug Controle Programma bestaat uit drie fasen en besteedt veel aandacht aan het (her)trainen van de aansturing van alle bewegingen van de romp. Eigenlijk moeten de hersenen opnieuw getraind worden in het selectief aanspannen van de rompspieren. Het programma is geschikt voor een groot deel van de mensen met steeds terugkerende lage rugklachten.

Om te bepalen of er sprake is van een verminderde aansturing van de rompspieren, wordt tijdens de intake een test uitgevoerd op de rompbalanstrainer. Indien de intake een indicatie geeft voor het volgen van het Rug Controle Programma, kan hiermee gestart worden. Hoe lang het programma duurt verschilt per persoon, mede omdat dit afhangt van hoe snel het juiste bewegingsgevoel terug is.

rugcontrole

Tijdens het programma heeft de cliënt twee afspraken per week van 25 tot 50 minuten per keer. De tijdsduur van een afspraak is afhankelijk van de fase van het programma. In de eerste fase wordt indien nodig eerst met behulp van een echoapparaat het spiergevoel getraind. Een nauwkeurige selectieve aanspanning van de rompspieren is de basis van dit programma. Door middel van het echoapparaat kan goed in kaart worden gebracht welke spieren op welk moment aanspannen.

Als het lukt om de rompspieren selectief aan te spannen, start fase twee. In deze fase wordt met behulp van de rompbalanstrainer geleerd om nauwkeurige controle over de bewegingen van de rug terug te krijgen. In de derde en laatste fase van het programma worden de grote spiergroepen en de complexe bewegingen uit het dagelijks leven getraind. In deze fase worden de spieren sterker gemaakt en wordt geleerd om ook bij vermoeidheid controle over de rug te houden.

Voor iedereen die aanvullend verzekerd is voor fysiotherapie, wordt het programma geheel of gedeeltelijk vergoed door de ziektekostenverzekeraar.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

  • onze vestiging in Zeist via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 030-6990093
  • onze vestiging in Maarssen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0346-287660
  • onze vestiging in Amersfoort via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 033-4635600

Aanmelden?