verantwoord bewegen video

header

Rug Controle Programma
In drie fasen controle over uw rug

 

rugcontrole flyer

Mensen met lage rugklachten bewegen hun romp minder precies dan mensen zonder rugpijn. Dit komt onder andere doordat zij bewegingen slechter aanvoelen. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van N. Willigenburg (september 2012).

Mede op basis van deze recente wetenschappelijke inzichten heeft Fysio Sport & Training haar bestaande fysiotherapie Rug Programma doorontwikkeld tot het Rug Controle Programma. Fysio Sport & Training behandelt al vanaf 1996 mensen met (chronische) lage rugklachten, vele particulieren en bedrijven hebben sindsdien gebruikt gemaakt van het Rug Programma.
 
In het doorontwikkelde Rug Controle Programma zijn de recente wetenschappelijke inzichten verwerkt. Het programma bestaat uit drie fasen en besteedt veel aandacht aan het trainen van het juiste bewegingsgevoel. Het programma is geschikt voor mensen met (chronische) lage rugklachten die een verminderd bewegingsgevoel hebben.
 
Om te bepalen of er sprake is van een verminderd bewegingsgevoel wordt tijdens de intake onder andere een test uitgevoerd op een rug balance trainer.

rugcontrole

Indien de test op de rug balance trainer en de overige onderdelen van de intake een indicatie geven voor het volgen van het Rug Controle Programma, kan hiermee gestart worden. Hoe lang het programma zal duren is van persoon tot persoon verschillend, mede omdat dit ervan afhangt van hoe snel het juiste bewegingsgevoel terug is.
Tijdens het programma worden twee afspraken per week gemaakt van 25 tot 50 minuten per keer. De tijdsduur van de afspraken is afhankelijk van de fase van het programma.
 
In de eerste fase van het programma wordt met behulp van een echo-apparaat het spiergevoel getraind. Een goed spiergevoel is een vereiste voor een goed bewegingsgevoel.
Door middel van het echo-apparaat kan feilloos in kaart worden gebracht welke spieren op welk moment aanspannen. Als het (weer) lukt om de rompspieren selectief aan te spannen start fase twee. In deze fase wordt met behulp van een rug balance trainer geleerd om de controle over de rug weer terug te krijgen. De trainingen met de rug balance trainer vergen een goede en selectieve aansturing van de rompspieren (motor control), hierdoor ontstaat controle over de spieren in de rug.
 
In de derde en laatste fase van het programma worden de grote spiergroepen en de complexe bewegingen uit het dagelijks leven getraind.
In deze fase worden de spieren sterker gemaakt en wordt geleerd om ook onder vermoeide omstandigheden controle te houden over de rug.
 
Wilt u weten of het vernieuwde Rug Controle Programma van FST geschikt is voor u, meld u dan aan voor de gratis intake inclusief de test op een rug balance trainer.
Voor iedereen die voldoende verzekerd is voor fysiotherapie wordt het programma (deels) vergoed door de ziektekostenverzekeraar.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

  • onze vestiging in Zeist via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 030-6990093
  • onze vestiging in Maarssen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0346-287660
  • onze vestiging in Amersfoort via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 033-4635600

Aanmelden?