Beweegprogramma’s
Maak een afspraak op 1 van onze locaties..
Mensen met een chronische ziekte worden vaak door deze aandoening ervan weerhouden om in beweging te blijven. Maar wie minder beweegt, wordt minder fit en heeft meer energie nodig voor de dagelijkse dingen. Als die bewegingen al een hele opgaaf zijn, is het vaak erg lastig om méér te gaan bewegen. Zo wordt deze groep mensen vaak inactiever en kunnen ze steeds minder. Een beweegprogramma op maat kan mensen met een chronische aandoening helpen om deze spiraal te doorbreken.
Een beweegprogramma heeft als doel u te leren om dagelijks voldoende te bewegen en vooral te blijven bewegen. Want bewegen is noodzakelijk voor het verbeteren van uw gezondheid.
Het beweegprogramma heeft een duur van drie maanden waarin er tweemaal per week, samen met de fysiotherapeut, getraind wordt om uw doelen te bereiken. Tijdens de intake worden doelen geformuleerd en worden er vragenlijsten ingevuld. Na 6 en 12 weken worden deze doelen geëvalueerd. Het kan zijn dat naarmate het beweegprogramma vordert, u wordt begeleid door iemand anders van ons team, omdat die in dat stadium over de beste expertise beschikt.
Fysio Sport & Training biedt beweegprogramma's aan voor mensen met:
- overgewicht
- diabetes type II
- chronische longaandoeningen (COPD)
- hartklachten
- artrose
- lage rugklachten
- claudicatio intermittens (hiervoor is een beweegprogramma van meer dan drie maanden nodig).
Als u verzekerd bent voor reguliere fysiotherapie, komt u meestal in aanmerking voor een vergoeding van een beweegprogramma. De vergoeding verschilt per zorgverzekeraar. Het is daarom raadzaam om vooraf bij uw zorgverzekeraar te informeren naar de mogelijkheden. U heeft altijd een verwijzing nodig van een arts om voor een vergoeding van uw zorgverzekeraar in aanmerking te komen.
Maak een afspraak op 1 van onze locaties..
Beweegkuur / Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI)
Fysio Sport & Training Dijnselbrug te Zeist biedt de GLI aan.
Wat is de GLI?
De GLI is een gecombineerde leefstijl interventie, gericht op het realiseren van gezondheidswinst voor mensen met matig of ernstig overgewicht met gerelateerd gezondheidsrisico.In deze interventie staat een combinatie van bewegen, gezonde voeding en gedragsverandering centraal.
De BeweegKuur is een programma van twee jaar. Het eerste jaar bestaat uit de begeleidingsfase en het tweede jaar uit de onderhoudsfase. Het is van belang dat als u de GLI wilt volgen, u graag uw leefstijl wilt aanpassen en verbeteren en dat u gemotiveerd bent om hier twee jaar aan te werken. Uw huisarts bekijkt en bepaald of dit programma bij u past. U heeft dan ook een verwijzing van uw huisarts nodig om het programma te kunnen volgen.
De BeweegKuur wordt uitgevoerd door meerdere zorgprofessionals die u begeleiden.
Deze zorgprofessionals zijn:
- Uw huisarts
- Een leefstijlcoach
- Een fysiotherapeut
- Een diëtist
- Een buurtsportcoach
- Lokale sport- en beweegaanbieders
Bewegen, gezonde voeding en gedragsverandering
De GLI is zoals gezegd een combinatie van bewegen, gezonde voeding en gedragsverandering. U start met een intake bij een leefstijlcoach. De leefstijlcoach kijkt naar uw huidige leefstijl en maakt samen met u een plan om in uw leefstijl verbeteringen aan te brengen, welke ook vol te houden zijn op lange termijn. Daarna stelt u samen met de fysiotherapeut een beweegplan op zodat u meer in beweging kunt komen. Dit is ook mogelijk in samenwerking met de buurtsportcoach. Zij kunnen u meer vertellen over het beweegaanbod in de gemeente Zeist. De diëtist kijkt naar uw huidige voedingspatroon en kijkt welke aanpassingen nodig zijn en hoe u deze aanpassingen kan volhouden.
Vergoeding verzekering
De GLI wordt vergoed vanuit de basiszorgverzekering. Het eigen risico wordt hiervoor niet aangesproken.
De doorverwijzing naar de GLI gaat altijd via een huisarts.
Meer informatie:
Herkent u zichzelf in dit verhaal of kent u iemand die baat bij dit programma zou kunnen hebben?
Mail of bel voor meer informatie naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 030-6990093.
Rug Controle Programma
Maak een afspraak op 1 van onze locaties..

In drie fasen weer controle over uw rug
Goede en selectieve aansturing van de rompspieren kan leiden tot drastische vermindering van lage rugklachten.
Mensen met lage rugklachten bewegen hun romp minder precies dan mensen zonder rugpijn. Dit komt doordat de nauwkeurige bewegingsaansturing van de rompspieren verminderd is en zij bewegingen slechter aanvoelen. Dat blijkt ook uit het promotieonderzoek van Nienke Willigenburg van september 2012. Mede op basis van dit inzicht heeft Fysio Sport & Training het Rug Controle Programma ontwikkeld.
Het Rug Controle Programma bestaat uit drie fasen en besteedt veel aandacht aan het (her)trainen van de aansturing van alle bewegingen van de romp. Eigenlijk moeten de hersenen opnieuw getraind worden in het selectief aanspannen van de rompspieren. Het programma is geschikt voor een groot deel van de mensen met steeds terugkerende lage rugklachten.
Om te bepalen of er sprake is van een verminderde aansturing van de rompspieren, wordt tijdens de intake een test uitgevoerd op de rompbalanstrainer. Indien de intake een indicatie geeft voor het volgen van het Rug Controle Programma, kan hiermee gestart worden. Hoe lang het programma duurt verschilt per persoon, mede omdat dit afhangt van hoe snel het juiste bewegingsgevoel terug is.
Tijdens het programma heeft u twee afspraken per week van 25 tot 50 minuten per keer. De tijdsduur van een afspraak is afhankelijk van de fase van het programma. In de eerste fase wordt indien nodig eerst met behulp van een echoapparaat het spiergevoel getraind. Een nauwkeurige selectieve aanspanning van de rompspieren is de basis van dit programma. Door middel van het echoapparaat kan goed in kaart worden gebracht welke spieren op welk moment aanspannen.
Als het lukt om de rompspieren selectief aan te spannen, start fase twee. In deze fase wordt met behulp van de rompbalanstrainer geleerd om nauwkeurige controle over de bewegingen van de rug terug te krijgen. In de derde en laatste fase van het programma worden de grote spiergroepen en de complexe bewegingen uit het dagelijks leven getraind. In deze fase worden de spieren sterker gemaakt en wordt geleerd om ook bij vermoeidheid controle over de rug te houden.
Maak een afspraak op 1 van onze locaties..
Voor iedereen die aanvullend verzekerd is voor fysiotherapie, wordt het programma geheel of gedeeltelijk vergoed door de ziektekostenverzekeraar.
Valpreventie
Vanaf heden is het mogelijk om de training Vallen Verleden Tijd bij ons te volgen.
Doelgroep
Het programma is ontwikkeld voor thuiswonende ouderen met verhoogd valrisico op basis van mobiliteitsproblemen, valhistorie of valangst. Zij dienen in staat te zijn om 15 minuten te kunnen lopen zonder loophulpmiddel.
- Als u bang bent om te vallen na bijvoorbeeld een val met ernstig letsel (gebroken pols, schouder of heup).
- Als u vaak struikelt of valt zonder een duidelijke oorzaak.
- Als u niet meer alleen een wandeling durft te maken.
- Als u moeite hebt met traplopen of uit de stoel opstaan.
- Als u bang bent om in een onbekende omgeving te bewegen.
- Als u merkt dat u tijdens het lopen minder balans kunt bewaren.
- Als u gaat vermijden om op bezoek te gaan of deel te nemen aan sociale activiteiten.
Het Vallen Verleden Tijd programma is een groepstraining van 6-8 personen en bevat 3 onderdelen: een hindernisbaan; sport-en spelvormen en het leren van valtechnieken. Tijdens de hindernisbaan worden gevaarlijke situaties uit het dagelijks leven nagebootst en geoefend onder veilige omstandigheden. Gedurende de training wordt de moeilijkheidsgraad opgevoerd door toevoeging van motorische en cognitieve dubbeltaken. Tijdens sport en spelvormen wordt het veilig voortbewegen in een drukke omgeving geoefend. Omdat niet alle valpartijen voorkomen kunnen worden, worden valtechnieken aangeleerd met als doel valgerelateerde blessures te beperken.
Het `Vallen Verleden Tijd`-programma is voor ouderen het enige valpreventieprogramma in Nederland waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat het ook echt goed werkt. Na het volgen van het programma is de kans op vallen met de helft verminderd en is de valangst zelfs met nog meer afgenomen! Dit betekent dat mensen minder in een isolement leven en beter kunnen omgaan met valgevaarlijke situaties.
Aanpak
Het Vallen Verleden Tijd programma is een groepstraining voor 6-8 personen.
Het totale programma bestaat uit 10 bijeenkomsten van 1.5 uur en wordt tweemaal per week aangeboden waardoor de totale duur 5 weken is.
Voorafgaand aan het programma wordt er een individuele intake gedaan.
De cursus wordt gegeven op: Maandag van 15.15-16.45 uur
Donderdag van 13.30-15.00 uur
In verband met de opbouw van de cursus is het van belang dat u alle lessen aanwezig kunt zijn.
Kosten
De cursus kost 300 euro. Bij sommige zorgverzekeraars wordt er een deel vergoed, ook kan er een deel vanuit de fysiotherapie verzekering betaald worden.
Bij voldoende animo starten we een nieuwe groep.
Bij vragen of voor aanmelding kunt u terecht bij een van onze medewerkers.
Met een vriendelijke groet,
Ingrid, Hilde en Rianne.
Fysio sport & Training Dijnselburg